Matkap Ucu Seçimi Nasıl Yapılmalı ve Kullanımı

Matkap Ucu Seçimi Nasıl Yapılmalı ve Kullanımı

Özellikle alet çantalarında yer alan, onlar için değerli ve olmazsa olmaz yapı malzemelerinden biri matkaptır.

Matkap, farklı yüzeylerde delik açmak ya da açılan deliklerin genişliğini arttırmak amacı ile kullanılan, güçlü delici aletlerdir. Bu aletleri kullanım sırasında oldukça dikkatli olunması gerekir. Çünkü hatalı kullanımında istenmeyen pek çok kaza ve yaralanmalara yol açacak güçtedirler. Pekâlâ, matkap almadan evvel hangi özelliklere dikkat edilmesi gerekilir ya da almış olduğunuz matkabı en doğru şekilde nasıl kullanabilirsiniz? Okuyucu hanımlarımız bize kızmasın ancak bu sefer ki yazımız siz beyler için gelecek.

Almak istediğiniz matkabın öncelik ile güç seviyesi oldukça önem taşır. Çünkü güçlü bir matkap ile evinizdeki tüm işlerin altından başarı ile kalkarak evinizin kahramanı olabilirsiniz. Güç seviyesinin yanında peki başka hangi belli başlı özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor? Sizin için dikkat edilmesi gereken tüm hususları sıraladık.

  • Matkap seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar;
  • Matkap seçiminde, güç seviyesi olarak en az 550 – 600 watt arası güce sahip olan matkapları tercih etmelisiniz.
  • Matkabın sahip olduğu devir gücü ise, 2800 – 3000 devir gücü arasında olmalıdır.
  • Matkabın mutlaka darbeli ve vidalama özelliği bulunmalıdır.
  • Matkapta sağ ve sol özellikli kullanım da yine bulunması gereken özelliklerdendir.
  • Matkapta mutlaka tetik ayarı olmalıdır.
  • Matkapta tetik ayarı bulunmuyor ise, hassas tetik ayarının mevcut olduğu matkaplardan tercih etmeniz gerekmektedir.

Tetik ayarına ayrıca dikkat çekmek istiyoruz. Çünkü matkapta devir ayarı tetikten yapılmaktadır ve bu özellik vidalama sırasında sizin işinize oldukça yarar.

Bazı matkap mandrenleri elle sıkmalıdır. Bazıları ise tam tersi olarak elle açmalıdır. Eski modellere nazaran, yeni matkap mandrenlerinde anahtar sıkmalı modeller bulunmaktadır ve kullanıcılar tarafından da çoğunlukla bu modeller tercih edilmektedir. Bizler de sizlere daha kolay ve pratik bir kullanım açısından bu modelleri öneriyoruz.

Doğru matkap kullanımı nasıl olmalıdır?

Öncelikle kullanacağınız yapı ne ise buna göre bir uç seçimi yapılmalıdır. Yani ahşap zemin ise ahşap uç seçilmelidir ya da yine diğer zeminler için doğru uç seçimi yapılmalıdır. Eğer ki ahşap zemin için farklı bir uç kullanır iseniz hem ahşap zemininiz hem de ucunuz fazlası ile zarar görecektir. Ardından matkap mandreni sola doğru açılır ve sonrasında uç içine yerleştirilerek tekrar sola doğru sıkılarak matkaba takılır. Mandreni takar iken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki bu sık yapılan hatalar arasında da yer almaktadır. Mandreni, matkaba tetiğe basarak yerleştirmek hatalı bir davranıştır. Elleriniz tetikten tamamen ayrı olmalıdır. Son olarak ise duvar ya da diğer herhangi bir zemine matkabı tam olarak 90 derece açı ile yerleştirerek, belli konuma getiriniz ve kolunuzu duvara paralel olarak tutunuz. Bu sayede olası sapmalardan, aynı zamanda yanlış yere delik açmaktan kurtulursunuz. Duvarı delerken ise açmak istediğiniz deliğin çok büyük olmamasına, sadece bir dübel boyutu kadar olmasına dikkat ediniz. Bunun için ise açtığınız deliği dübel ile aralıklı olarak kontrol ederek doğru genişliğe ulaşabilirsiniz.

Etiketler: matkap ucu seçimi
Şubat 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR